top of page

Deskundig cosmetisch arts: hoe herken je die?

Bijgewerkt op: 6 feb.

Overweegt u een cosmetische behandeling te ondergaan? Dan is het aan te bevelen om een afspraak in te plannen bij een deskundig cosmetisch arts, bij voorkeur KNMG-erkend. Maar wat houdt de KNMG titel eigenlijk in? En waar vind je een cosmetisch arts met deze titel?


KNMG erkend cosmetisch arts

Sinds 1 juli 2019 is de titel cosmetisch arts KNMG een beschermde titel. Deze erkenning is een grote stap op weg naar een volledig veilige cosmetische sector. Eerder mocht iedere arts zich een cosmetisch arts noemen. Bekwaam zijn was hiervoor geen vereiste. Door de titel cosmetisch arts KNMG beschermd en erkend te maken, kan de bekwaamheid van cosmetisch artsen worden gewaarborgd. Artsen die in aanmerkingen willen komen voor de KNMG titel, moeten aan meerdere eisen en voorwaarden voldoen.


KNMG titel

KNMG staat voor de Koninklijkse Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Cosmetisch artsen die de KNMG titel dragen, zijn aantoonbaar gekwalificeerd in het uitvoeren van cosmetische behandelingen. Zij hebben een 2-jarige opleiding gevolgd. De opleiding wordt georganiseerd door de SOCG (Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde), en bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk.


Ook zijn er cosmetisch artsen die gebruik hebben gemaakt van de zogenaamde 'overgangsregeling', waarbij door het voldoen aan bepaalde eisen alsnog de beschermde titel kon worden bemachtigd. Deze overgangsregeling liep vanaf 1 juli 2022 af en daardoor zijn alle artsen genoodzaakt om de tweejarige opleiding tot cosmetisch arts KNMG te volgen.


Voor het dragen van de beschermde KNMG titel is het naast het afronden van de opleiding (of het gebruikmaken van de overgangsregeling), verplicht om te werken volgens gestelde protocollen. Tevens dienen cosmetisch artsen KNMG ook te voldoen aan een minimum aantal uitgevoerde behandelingen per jaar.


Totstandkoming van de KNMG titel

De NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) heeft zich hard gemaakt voor de bescherming van de KNMG titel. Het doel van de NVCG is het verbeteren van de kwaliteit van (medische) cosmetische behandelingen en van de voorlichting hierover. Nederland loopt voor op andere lanen op het gebied van cosmetiek door zijn officiële erkende opleiding. Tevens heeft de erkenning van de titel een positieve verandering teweeggebracht in het maatschappelijke beel van cosmetische behandelingen.


Wat betekent de KNMG titel voor u als cliënt?

Wanneer u voor een cosmetische behandeling een KNMG-erkend cosmetisch arts bezoekt, geeft u dit de zekerheid dat u in goede handen bent. U mag er vanuit gaan dat uw cosmetisch arts bekwaam is en beschikt over zowel de juiste kennis als ervaring omtrent cosmetische behandelingen. Het betekent overigens ook dat uw cosmetisch arts u als cliënt eerlijk en correct zal voorlichten.


Drs. Roos Wolthuizen heeft de 2-jarige opleiding afgerond, is NVCG gecertificeerd en KNMG erkend.


Bent u benieuwd of de cosmetisch arts die u op het oog heeft ook de beschermde KNMG titel draagt? Op www.nvcg.nl vind je een overzicht van alle gecertificeerde cosmetisch artsen KNMG.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page